Hummusschotel met venkel-sesam crackers en kruidenolie

Ik nodig graag vrienden uit voor een gezellig onderonsje zonder veel gedoe. Gewoon genieten van het moment én lekker eten. Deze hummusschotel maak je in een handomdraai en is zo lekker dat we met onze vinger altijd door de laatste restjes gaan.

Ingrediënten hummus

1 kg voorgekookte gespoelde kikkererwten
sap en zeste van 2 grote citroenen
1 gulzige eetlepel tahin
5 el olijfolie
pezo
250 ml kippenbouillon
1 kl lookpoeder (mag ook vers, maar is minder goed verteerbaar)

Ingrediënten kruidenolie

1 tl korianderzaad
1 tl komijn
1 tl venkelzaad
2 kl sesamzaad
1 kl verse tijmblaadjes
1 kl sumakpoeder van zure rode besjes (vind je o.a. bij Pit&Pit)
8 el olijfolie

Ingrediënten versiering

Geef je fantasie de vrije loop en volg de seizoenen. In dit recept gebruikte ik: schijfjes pompoen, appel, komkommer, tomaat, radijs, knolselder, waterkers, olijven en eetbare bloemetjes.

Bereidingswijze kruidenolie

Rooster de koriander, komijn, venkel en sesamzaadjes in een gietijzeren pan tot de sesamzaadjes mooi goudgeel zijn en je keuken geurt naar vakantie.

Doe het geheel in een vijzel en laat afkoelen.

Voeg tijm, sumakpoeder en olijfolie toe en meng onder elkaar.

Bereidingswijze hummus

Doe alles in de cutter en mix tot een homogene massa. Als je het geheel te dik vindt, kun je er extra bouillon bij doen.

Schep de hummus op een grote schotel.

Maak met een lepel een grote kuil en versier creatief naar hartenlust.

De kruidenolie bedien je aan tafel met een zelfverzekerde schwung rondom rond de hummus.

Serveer met crackers zoals mijn venkel-sesam crackers.

Genieten maar.