Konijn met pruimen

  • 1u30
  • 4P
  • Showing off

Konijn met pruimen maken is pure nostalgie voor mij! Ik zie mijn mémé nog de stukken vlees liefdevol aanbraden in haar mooie blauwe gietijzeren pot. Zij maakte ze eerlijkheidshalve wel alleen met rapen klaar, maar dit is een klassiek recept met pruimen en geuze. Een op en top heerlijke stoofpot, mijn eigen touch zijn nog extra gebakken spekjes erbij, sssstttt 😉  

Ingrediënten (4 personen)

1 konijn van + 1.5 kg in stukken gesneden
200 g ontpitte en gedroogde pruimen
3 dikke sneden vers spek
1 grote ajuin
1 eetlepel bloem
1 eetlepel boter
Tijm & laurier
Peper en zout
2 flesjes geuze op kamertemperatuur
2 el bruine suiker

Bereidingswijze

Snij het spek in reepjes en kleur ze met boter aan in gietijzeren pot, schep ze eruit. Kruid het vlees met peper en zout en kleur stuk per stuk alle kanten mooi aan, hou opzij.

Voeg de fijngesneden ajuin en suiker toe met tijm en laurier en stoof even tot ui glazig is. Roer er de bloem onder tot je ze niet meer ziet, bak even mee en blus met het bier. 

Laat even alles opkoken, voeg dan de helft van de pruimen en de gebakken stukken konijn toe, laat 30 min sudderen onder deksel en voeg dan de rest van de pruimen en spekjes toe, laat nog een 10-tal min sudderen, test of het vlees zacht is, proef en kruid eventueel bij.

Ik eet dit stiekem graag met tagliatelle, heerlijk! Maar klassiek kan je het serveren met witloofsalade, aardappelpuree of kroketjes.  

5 dagen in de koelkast in een gesloten container met deksel.

Je kan konijn met pruimen invriezen. De dag ervoor ontdooien in koelkast en dan onder deksel weer opwarmen, zeker nog eens laten opkoken  

Je kan blond bier of pils gebruiken, of pied de boeuf, ngl de bitterheid van het bier meer of minder bruine suiker toevoegen.