Krokante zalm met asperges, pittige mangodressing en aardappelmousseline

Ingrediënten (Voor 4 personen)

4 filets van zalm, zonder vel, zonder graten (ong. 180g pp)
pezo
olijfolie
1 kg groene en witte Belgische asperges
snuif zout

Voor de mango chili dressing
1 geen te grote rijpe mango
sap en rasp van 1 limoen
4 el olijfolie extra vierge
1 el fijn gesneden munt
1 gedroogde Chilipeper of ½ verse (wat je aan kan)
2 cm gember
2 el koud water
cutter, blender of eventueel staafmixer

Voor de aardappelmousseline
1 kg loskokende aardappelen
1 bot pijp ajuintjes
½ bot dille
125 g platte kaas
125 warme melk
pezo
muskaatnoot

Tips

Zomers gerecht, geen speciale ingrediënten, wel lekker en seizoensgebonden. Asperges zijn top, maar het is vooral met de dressing dat je zal scoren. 😉 Probeer voor wilde zalm te gaan, best bestellen bij je vis boer. Daarbij nog een smeuïge aardappelmousseline met platte kaas, dille en pijpajuin en het is af, ik heb er in ieder geval van genoten.

Instructies

Kook of stoom eerst je geschilde aardappelen klaar.

Schil ondertussen de asperges, de groene tot de helft.

Kook ze gaar in een grote pot kokend water met snuifje zout, als je een asperge uit water haalt en het buigt door zijn ze gaar, giet af leg op keuken papier.

Mix alle ingrediënten voor de dressing fijn, proef en kruid eventueel bij.

Smeer de asperges hier voor een deel mee in, met borsteltje is dat het makkelijkste, de rest zet je op tafel in een kommetje.

Werk je mousseline af, stamp super fijn – door passe-vite mag zeker – doe er de plattekaas en melk bij, roer stevig met klopper, voeg kruiden en garnituur bij, een scheutje olijfolie of klontje boter.

De zalm bak je op het laatste, zet de pan op het vuur, laat die heet worden, even geduld, dit is belangrijk. 😉

Doe er een flinke scheut olijfolie in en leg de filets met de bruin/grijzere kant waar vel aan hing naar boven.

Laat de filet onaangeroerd 1 minuut verder bakken, niet aan prutsen!

Draai om en laat nog 1 min bakken, ik heb zelf graag dat ze nog mooi rosé zijn vanbinnen.

Haal de zalm uit de pan en leg hem meteen op een bord, anders bakt hij door.

Dresseer nu je borden.

Eerst een hoopje mousseline, de asperges en de krokante zalm.

Ziezo, you did it!

Smakelijk