Rabarber-aardbeientaart met mascarpone en witte chocolade

  • 45min
  • 8P
  • Next level

Dat roept herinneringen op: mijn grootmoeder gaf me altijd blokjes rabarber in de plaats van zuurtjes … ik geef je op een blaadje: véél lekkerder dan alle snoepjes bij elkaar!

Ingrediënten (voor 8 personen)

1 bos rabarber
500g aardbeien
1 bio sinaasappel
1 schaaltje eetbare bloemen
1 kruimeldeeg of zanddeeg
250g mascarpone
2.5 dI bioroom (35 % V.G.)
150g rietsuiker
1 el agavesiroop
2 el bloemsuiker
1 grote tablet witte chocolade (200 g)
2 vanillestokjes

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C. Was de rabarber (rode rabarber hoef je niet te schillen), verwijder de uiteinden en snijd ze in stukken. Bedek een ovenplaat met bakpapier en schik er de rabarber op. Snijd 1 vanillestokje overlangs, schraap er het merg uiten meng het met de rietsuiker. Bestrooi de rabarber met de suiker en voeg de geschraapte vanillestokjes toe. Schuif ± 30 min. in de oven. Controleer of de rabarber mals is en haal ze dan uit de oven. Laat ze in een vergiet afkoelen.

Bekleed een taartvorm met het deeg, zonder het bakpapier te verwijderen en prik er met een vork gaatjes in. Bedek het deeg met een vel bakpapier en leg er een laag bakparels bovenop (of bakbonen, kikkererwten … ). Schuif 20 min. mee in de oven (gelijktijdig met de rabarber en ender de rabarber) op 180°C. Verwijder het bakpapier en de parels en laat nog 5 min. bakken. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Breng de witte chocolade op kamertemperatuur en snijd hem met een dunschiller in schilfers.

Snijd 1 vanillestokje overlangs, schraap er het merg uit en meng het met de mascarpone, de agavesiroop, 1 el fijngeraspte sinaasappelzeste en het sap van ½ sinaasappel. Klop de room lichtjes op tot yoghurtdikte en spatel hem onder de mascarpone.

Snijd de aardbeien in 2 en verdeel ze over de taart bodem. Leg er de uitgelekte rabarber bovenop en druk lichtjes aan. Bedek de taart volledig met de room en bestrooi ze met de chocoladeschilfers. Bestuif ze met bloemsuiker, werk af met bloemen en serveer.

Tips

Wil je de taart op voorhand maken? Wrijf het blind gebakken deeg in met witte chocolade zodra je het uit de oven haalt. De chocolade vormt bij het stollen een dun laagje, zodat het deeg niet verslapt als het in aanraking komt met de aardbeien.

Vervang de mascarpone en de room door 500g Griekse yoghurt: lekker en gezond!

Partner

In samenwerking met Delhaize