Tajine met kip, citroen en olijven van Mourade Zeguendi

  • 30min + 1u sudderen + 1 nacht marineren
  • 4P
  • Easy

Geniet van een heerlijke en eenvoudig te bereiden Marokkaanse tajine met kip, opgelegde citroen en olijven. Deze Marokkaanse stoofpot voelt als een instant vakantie op je bord door de overweldigende geuren en kleuren. De smaak is ronduit goddelijk en het gerecht is perfect voor het hele gezin. Dit recept is afkomstig van Mourade Zeguendi, een Franse artiest. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen als je het maakt.

Ingrediënten

1 grote kip
2 verse citroenen
½ bosje peterselie, gewassen
½ bosje koriander, gewassen
1 grote ui (rood of geel)
2 teentjes knoflook
2 kl raz el hanout
1 kl grof zout
1 opgelegde citroen
1 blik ontpitte groene olijven
100 ml olijfolie
4 aardappelen
3 cm gember

Bereidingswijze

Verdeel de kip in stukken of laat dit door je slager doen. Was en dep droog. Doe de kip in een kom en pers de citroenen erboven uit. Voeg ook de uitgeperste citroenhelften toe. Laat dit een nacht marineren.

Doe de gemarineerde kip met het sap in een tajine; verwijder de citroenhelften.

Hak de knoflook, ui, peterselie en koriander fijn. Voeg dit samen met de in blokjes gesneden gember en de in vieren gesneden opgelegde citroen.

Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakjes en leg ze in de tajine. Voeg de olijfolie toe en meng alles goed. Laat de tajine 1 tot 1,5 uur op laag vuur sudderen. Controleer tussendoor of er voldoende vocht is.

Voeg na 30 minuten de olijven toe.

Serveer de tajine warm met Marokkaans platbrood en een glas verfrissende muntthee.

TIP

Geniet optimaal van je tajine met vers gemaakte Marokkaanse muntthee. De combinatie van het hartige gerecht met de zoete thee is onweerstaanbaar.

Portioneer de tajine in individuele porties als je van plan bent om ze apart te eten. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.

Plaats de porties in diepvrieszakjes of luchtdichte diepvriescontainers. Zorg ervoor dat je eventuele luchtbellen verwijdert om vriesbrand te voorkomen.

Label de containers met de datum van invriezen, zodat je weet hoelang ze in de vriezer zijn geweest. Tajine met kip kan meestal tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder veel kwaliteitsverlies.

Ontdooien: Haal de bevroren tajine met kip uit de vriezer en laat deze langzaam ontdooien in de koelkast. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de hoeveelheid.

Opwarmen in de tajine: Als je een tajine hebt, kun je de ontdooide tajine met kip voorzichtig opwarmen in de tajine op een laag vuur. Voeg indien nodig een beetje water of bouillon toe om de saus op te frissen en te voorkomen dat het gerecht uitdroogt.

Opwarmen op het fornuis: Je kunt de ontdooide tajine met kip ook opwarmen in een pan op laag vuur. Voeg een beetje water of bouillon toe om het vochtgehalte te herstellen en de kip weer mals te maken.

Opwarmen in de oven: Verwarm de oven voor op ongeveer 180°C. Plaats de ontdooide tajine met kip in een ovenvaste schaal, dek hem af met aluminiumfolie en bak hem gedurende 15-20 minuten, of tot hij door en door warm is. Zorg ervoor dat de tajine met kip goed heet is voordat je hem serveert om eventuele bacteriën te doden en de smaak te behouden.

Koelkastbewaring: Als je tajine met kip hebt bereid en het niet meteen gaat eten, laat het dan eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar het vervolgens in een luchtdichte container in de koelkast. Het gerecht kan doorgaans 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.