Boule de Berlin Sofie Dumont Chef3
Boule de Berlin Sofie Dumont Chef4
Boule de Berlin Sofie Dumont Chef5

Boule de Berlin

  • 1u50 + afkoelen
  • 12 stuks

Boules de Berlin’, een klassiek Belgisch gebak gevuld met romige banketbakkersroom, zal je smaakpapillen verwennen met zijn zoete en luchtige perfectie. Ik bied je een authentiek recept voor deze verleidelijke lekkernij, waarbij elk hapje een explosie van smaak en nostalgie belooft. Volg mijn eenvoudige stappen en ervaar de ambachtelijke charme van dit traditionele Belgische dessert, dat de harten van jong en oud verovert. Laat je verleiden door de smaak van ‘Boules de Berlin’ en ontdek hoe deze delicatesse je culinaire repertoire zal verrijken.

Ingrediënten

500 g bloem
200 ml lauwe melk
2 eieren
10 g zout
30 g suiker
120 g zachte boter
20 g verse gist
Bloemsuiker voor afwerking
½ recept banketbakkersroom

Bereidingswijze

Start met het deeg. Los de gist op in de melk met een snufje suiker en laat 5 minuten rusten. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan een mengkom en kneed met een deeghaak voor ongeveer 10-15 minuten tot het deeg elastisch is.

Bestuif je werkvlak, verdeel het deeg in 12 gelijke stukken, bol ze op en laat 30 minuten afgedekt rijzen.

Bereid de banketbakkersroom (link) en laat deze afkoelen.

Na het rijzen, frituur de deegbolletjes op 180 graden voor drie minuten aan elke kant en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Klop de banketbakkersroom los met een garde.

Vul een spuitzak met de room, snij de deegbolletjes in en spuit de crème ertussen. Bestrooi royaal met poedersuiker.

Tips

  • Voor een extra vleugje smaak, voeg een beetje vanille-extract toe aan de banketbakkersroom.
  • Zorg dat de olie op temperatuur blijft tijdens het frituren voor een gelijkmatige goudbruine kleur.

Kamertemperatuur: Berlijnse bollen zijn het lekkerst als ze vers zijn, dus is het ideaal om ze op dezelfde dag te consumeren waarop ze zijn bereid of gekocht. Als je ze toch een dag wilt bewaren, kun je ze het beste bewaren bij kamertemperatuur in een luchtdichte container of op een bord afgedekt met plasticfolie.

Koelkast: Als je van plan bent om de Berlijnse bollen langer dan een dag te bewaren, plaats ze dan in de koelkast. Zorg ervoor dat ze goed zijn afgesloten in een luchtdichte container of goed verpakt in plasticfolie om uitdroging te voorkomen. De koelkast vertraagt wel het uitdrogingsproces maar kan er toch voor zorgen dat de bollen sneller hun zachtheid verliezen.

Portioneer: Als je Berlijnse bollen wilt invriezen, verdeel ze dan in individuele porties voordat je ze invriest. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.

Luchtdicht verpakken: Plaats de individuele porties Berlijnse bollen in luchtdichte diepvrieszakjes of diepvriescontainers om vriesbrand te voorkomen. Verwijder eventuele overtollige lucht uit de verpakking.

Label: Label de zakjes of containers met de datum van invriezen, zodat je weet hoelang ze in de vriezer zijn bewaard.

Berlijnse bollen kunnen meestal tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder veel kwaliteitsverlies. Bij het ontdooien kun je de bollen op kamertemperatuur laten komen of kort opwarmen in de magnetron, maar pas op dat je ze niet te lang opwarmt om uitdroging te voorkomen.

Houd er rekening mee dat hoewel het invriezen van Berlijnse bollen technisch gezien mogelijk is, hun textuur mogelijk minder ideaal zal zijn in vergelijking met vers bereide. Vers genieten is dus de beste optie als het kan.