Gentse waterzooi
Een Gentse stoofpot met kip, selder, prei en aardappelen in bouillon ingedikt op klassieke wijze met room en dooier. Een heerlijke überklassieker. De groenten kan je naar gelang het seizoen aanpassen met bvb asperges, schorseneren, bloemkool… Ik maak waterzooi altijd met kippenbillen. Er zit het meeste smaak in en ze worden mooi zacht gegaard in de bouillon.
Ingrediënten
Voor de bouillon:
1 bot selder
2 wortelen
2 ajuinen met 4 kruidnagels in
Tijm en laurier
Peper en zout
Peterselie stengels
4 kippenbillen van een hoevekip
Groenten voor garnituur:
30 g boter
3 el bloem
1,5 l bouillon
1 dikke prei
3 stuks dikke wortels
5 takken selder
1 venkel
200 ml room
1 dooier
800 g vastkokende aardappelen
½ bot peterselie
Bereidingswijze
Schil ui, wortel, hou de mooiste selderstengels voor de garnituur en de rest gaat in de bouillon.
Snij grof en doe alle ingrediënten voor de bouillon, met de billen in een grote kookpot.
Zet helemaal onder water, kruid met peper en zout.
Laat opkoken, zet vuur lager en laat 25 min verder sudderen.
Laat in bouillon afkoelen, haal billen er uit en zeef bouillon door.
Schil de wortels, snij in fijne reepjes, schil de vezels van de selder takken, snij in fijne reepjes, snij ook de prei in stukken van 5 cm en doormidden en weer in reepjes.
Snij de venkel ook in grote stukken.
Smelt boter in een grote pot, laat schuimen en roer er de bloem door, laat even meebakken.
Blus met bouillon en roer stevig zodat je geen klonters krijgt, zet er eventueel de staafmixer in.
Voeg de groenten toe en laat 2 min koken.
Klop de dooier onder de room en voeg toe, meng goed en leg er de billen in.
Warm alles samen op.
Serveer met aardappelen en wat fijngesneden peterselie.
Ja, het is mogelijk om Gentse waterzooi van tevoren te maken. Bewaar de waterzooi in de koelkast en warm het op voor serveren.
Een traditionele keuze is om bij de waterzooi een Gentse Gruut te serveren. Dit is een lokaal bier uit Gent dat goed past bij het gerecht.