Kalkoen met ovengebakken frietjes en gepofte veenbessen

  • 50min
  • 8P
  • Next level

Dit voorgerecht van kalkoengehakt met gepofte veenbessen en ovenfrietjes, met als geheime ingrediënt Chesterkaassaus, is een mégahuwelijk! Smullen maar.

Ingrediënten frietjes (8 personen)

1,4 kg frietaardappelen (geschild)
4 el olijfolie
peper van de molen
zeezout
2 teentjes look

Ingrediënten kaassaus

100 g Chesterkaas
2 el zure room
pezo

Ingrediënten kalkoengehakt (8 personen)

2 el olijfolie
1 gele ui
400 g gehakt van kalkoen (best op voorhand bestellen bij je slager)
pezo
½ tl cayenne
1 tl gerookt paprikapoeder

Ingrediënten gepofte veenbessen

1 el veenbessen
1 el grove rietsuiker
snuifje kaneel

Garnituur

blokje Parmezaanse kaas
2 lente-uitjes
paar takjes platte peterselie

Bereidingswijze frietjes

Verwarm de oven voor op 230 °C.

Snijd de aardappelen in frietjes van ongeveer 1 centimeter breed. Was ze en droog ze goed.

Meng de olie, de uitgeknepen look, peper en zout in een grote kom.

Meng er de frieten onder.

Schik ze naast elkaar op een ovenplaat met bakpapier. De frietjes mogen elkaar niet raken.

Bak ze 25 à 30 minuten tot ze mooi gebruind en krokant zijn.

Bereidingswijze kaassaus

Warm de zure room samen met de Chesterkaas op.

Voeg peper en zout toe naar smaak.

Mix glad met de staafmixer en giet in een spuitzak.

Bereidingswijze kalkoengehakt

Bak de fijngesneden ui glazig en voeg er het kalkoen- of kalfsgehakt aan toe.

Plet het gehakt met een vork fijn (en blijf dit herhalen) tot het korrelig is.

Voeg de kruiden toe.

Bereidingswijze gepofte veenbessen

De oven mag op 230 °C blijven staan.

Meng de veenbessen met de suiker en de kaneel.

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak 3 à 4 minuten in de oven op 230 °C tot ze poffen.

Afwerking

Verdeel de ovengebakken frietjes op een schotel.

Strooi er het gebakken kalkoengehakt over.

Rasp er Parmezaanse kaas over.

Spuit er in lijntjes de kaassaus over.

Bestrooi met de gepofte veenbessen, peterselie en fijngesneden lente-uitjes.

Serveertip

Als je het graag ‘hot’ hebt: serveer met (Galapagos) Jalapeño pepertjes op sap.

Voor vegetariërs: vervang het kalkoengehakt door quorn of tofu.

Partners

Met dank aan Kenwood.

Restjes van dit gerecht kunnen het beste worden bewaard in een afgesloten bakje in de koelkast. Ze kunnen tot 3-4 dagen worden bewaard.