Spicy Smokey Chili Bolognaisesaus

  • 1u20
  • 4P
  • Next level

Een klassieke bolognaise saus, lekker pittig met extra chili en heerlijk smokey met de gerookte paprikapoeder en pancetta die erbij gaan. Een heerlijk rijke saus, perfect om te combineren met al je favoriete pastasoorten. Ik maak de saus steeds voor 8 personen, zo heb ik steeds een extra bakje in de vriezer voor een snelle maaltijd.  

Niets heerlijker ook dan een grote pot hete spaghettisaus die staat te pruttelen op je vuurtje. Toch?   

Ingrediënten

4 teentjes knoflook
1 grote ui
1 el rozemarijn, fijngehakt (Santa Maria)
1 el oregano, fijngehakt (Santa Maria)
1 tl gerookt paprikapoeder (Santa Maria)
200g pancetta, in sneetjes
2 el olijfolie
70g tomatenconcentraat
1 verse of gedroogde chilipeper, fijngehakt
2 wortelen, fijngehakt
1 kleine venkel, fijngehakt
Tijm & laurier, naar smaak
1kg rundsgehakt
2l tomatenpassata
150ml rode porto
Tellicherry zwarte peper, naar smaak (Santa Maria)
Zout, naar smaak
Extra Hot chili explosion, naar smaak (Santa Maria)
250g Parmezaanse kaas, vers geraspt
350g tagliatelle of pasta naar keuze

Bereidingswijze

Verwarm de olijfolie in een grote pan.

Voeg de fijngesneden ui, knoflook, pancetta en chili toe, samen met de rozemarijn, oregano, en gerookt paprikapoeder. Laat dit ongeveer 5 minuten karamelliseren.

Meng het tomatenconcentraat erdoor en laat even meebakken. Blus af met de rode porto en laat het vocht iets verdampen.
Voeg de fijngehakte venkel en wortelen toe. Roer goed door.

Meng het rundsgehakt erdoor en breek het met een spatel in kleinere stukjes. Voeg de tomatenpassata toe, kruid met zwarte peper en zout, en voeg tijm en laurier toe.

Laat de saus met de deksel op de pan ongeveer 1 uur sudderen op laag vuur.

Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Serveer de pasta met de bolognaisesaus en bestrooi rijkelijk met vers geraspte Parmezaanse kaas.

TIPS

  • Voor een extra dimensie kun je de pasta met saus in een ovenschaal doen, rijkelijk bedekken met Parmezaanse kaas, en laten gratineren in de oven tot de kaas goudbruin is.
  • Voeg voor extra pit Extra Hot Chili Explosion toe naar smaak.

De saus kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden of tot 3 maanden in de diepvries.

Partner

In samenwerking met Santa-Maria