Vegetarische tartaar van rode biet met miso, gekonfijte dooier in sojasaus en mierikswortelcrème

  • 20 min + 1u bakken + 3u konfijten
  • 4P
  • Next level

Een verrukkelijke, smaakvolle tartaar, verrijkt door miso en een geconfijte dooier in sojasaus, die een umami-explosie toevoegt. De crème van mierikswortel maakt van dit gerecht een feestelijk en heerlijk vegetarisch voorgerecht. Mooi, zeer haalbaar en verrukkelijk lekker!

Ingrediënten

600 g rode biet, gewassen
½ el donkere miso
2-3 el neutrale olie
½ sjalot
½ bosje dille
2 el citroensap
Peper en zout
1 kl sterke mosterd

Geconfijte Dooier:
4 scharreleieren
150 ml sojasaus

Mierikswortelroom:
150 ml room
Snufje zout
1 kl geraspte mierikswortel

Paar takjes dille voor de afwerking

Bereidingswijze

Scheid de dooiers van het eiwit en laat ze 3 uur konfijten in een laagje sojasaus.

Plaats de dooiers in aparte kommetjes, zorg ervoor dat ze mooi drijven.

Leg de rode bieten op zilverpapier, besprenkel met olie, grof zout en peper, vouw dicht en bak 1 uur in een voorverwarmde oven op 190°C.

Laat afkoelen, schil en snijd in fijne brunoise. Voeg fijngesneden sjalot en dille toe.

Meng miso, mosterd en olie met een scheutje water, voeg toe aan de rode bieten. Kruid met peper en zout en meng goed.

Klop de room met de overige ingrediënten lobbig op.

Verdeel de rode biet in 4 porties en dresseer in een inox cirkel van ongeveer 7-8 cm diameter. Druk goed aan en werk af met een toef crème en een takje dille.

Giet voorzichtig het kommetje met soja en dooier uit op de voorkant van je vingers, waar je de sojasaus tussen laat druppen. Leg de dooier voorzichtig boven op de rode biet en serveer direct.

Tip

Hoe langer de dooier in de soja ligt, hoe steviger hij wordt. Na 3 uur is hij nog mooi lopend.