Duurzaam koken: 7 zero waste tips

Hey foodies!

Zoals jullie weten ben ik chef in hart en nieren, maar ook mama met een missie. Duurzaamheid is voor mij geen modewoord, maar een levenswijze. In mijn keuken staan liefde, respect voor de ingrediënten, en zorg voor onze planeet centraal. Ik deel vandaag met jullie hoe deze passie mijn manier van boodschappen doen tot koken beïnvloedt, met het doel om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Want ja, ook met kleine veranderingen in de keuken kunnen we grootse dingen bereiken!

TIP 1: EEN GOED PLAN IS HET HALVE WERK

Voordat ik mijn voet buiten de deur zet, duik ik eerst de keuken in. Wat ligt er nog in mijn koelkast en vriezer? Welke schatten verbergt mijn voorraadkast? Dit moment van inventarisatie is cruciaal. Het voorkomt dat ik thuiskom met dubbele items en stimuleert mijn creativiteit om te koken met wat ik al heb. Mijn gouden tip? Maak een boodschappenlijstje en zwerf niet te ver af – zo voorkom je impulsieve aankopen (al geef ik toe, soms is een klein beetje spontaniteit ook wel leuk).

TIP 2: KIES BEWUST SEIZOENSGEBONDEN EN LOKAAL

Waarom seizoensgebonden en lokaal kopen zo essentieel is? Simpel, het smaakt beter en het is beter voor onze aarde. Elk seizoen brengt zijn eigen unieke smaken en texturen. Die sappige tomaten in de zomer, knapperige appels in de herfst – natuurlijke ritmes die ons herinneren aan de cycli van het leven. Plus, door lokaal te kopen, verminderen we voedselkilometers en steunen we onze lokale boeren. Een win-win! En als je meer wilt weten over groenten en hun seizoenen, moet je zeker eens kijken naar de video’s van Tijs van De Groentelaar. Hij heeft een schat aan kennis te delen die je blik op groenten volledig kan veranderen.

TIP 3: ELK PRODUCT ZIJN PLEK – SLIM BEWAREN

Eenmaal thuis is het essentieel om te weten hoe je je verse aankopen het beste kunt bewaren. Niet elke groente of fruit houdt van de koelkast; sommigen geven de voorkeur aan een koel, donker plekje. Tomaten verliezen bijvoorbeeld hun smaak in de koelkast, terwijl bladgroenten juist wel baat hebben bij een koele omgeving. Wist je bijvoorbeeld dat je aardappelen en uien beter niet naast elkaar kunt bewaren omdat uien het rijpingsproces van aardappelen versnellen? En een kleine lifehack: bewaar kruiden in een vochtig keukenpapiertje in de koelkast om ze langer vers te houden. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken.

TIP 4: CREATIEF MET RESTJES

Nu komt het echt leuke deel: creatief zijn met de restjes die overblijven. Dat oude brood? Daar maak je makkelijk wentelteefjes, broodpudding of als croutons mee voor in de soep of een salade. Heb je te veel rijst of pasta gemaakt? Geen probleem! Transformeer die pasta in een heerlijke pastasalade voor de volgende dag. En die rijst? Die is ideaal voor arrancini, sushi, rijstwafels, crispy rice, of onigiri. Hieronder vind je enkele van mijn favoriete recepten die laten zien wat je met restjes kan maken.

Sofie Dumont Chef - Sushi rijst wafels

SUSHI RIJST WAFELS

Arancini alla Milanese - sofie dumont chef

ARANCINI

sofie-dumont-wentelteefjes-27-scaled_1020x1280_bijgeknipt

WENTELTEEFJES

Pesto van radijzenloof van Sofie Dumont thumbnail

PESTO VAN RADIJZENLOOF

broodpudding-met-appelen-door-sofie-dumont_1020x1280_bijgeknipt

BROODPUDDING MET APPELEN

witloofkoolsoep-videostill

WITLOOF-KOOLSOEP MET BALLEKES EN CROUTONS

TIP 5: VERTROUW OP JE ZINTUIGEN

Voor je iets weggooit, stop en neem een moment. Kijk, ruik, proef. De houdbaarheidsdatum is slechts een richtlijn; veel producten zijn nog prima te gebruiken. Dat stukje kaas met een beetje schimmel? Snij het eraf en geniet van de rest.

TIP 6: RIJP VOOR IETS ANDERS

Laat restjes of rijp fruit en groenten niet zomaar verloren gaan. Dat rijpe fruit? Ideaal voor het maken van heerlijke confituren of verfrissende smoothies. En die rijpe groenten? Ze vormen de perfecte basis voor een hartverwarmende soep of een smeuïge puree. Dit is zo’n simpele en duurzame manier om te zorgen dat je al je fruit en groenten tot de laatste kruimel benut.

TIP 7: LIEFDE VOOR AFVAL

Zelfs na al deze bewuste stappen in onze keuken, blijven we soms met ‘afval’ achter. Maar is het echt afval als het bijdraagt aan onze composthoop, die op zijn beurt onze tuin voedt? Of de schillen en restjes die mijn chickies dolblij maken, belonen ons vervolgens met verse eitjes. Dat is toch prachtig!

Voordat je echter naar de composthoop of naar de kippenren beent met je ‘afval’, zijn er nog een aantal creatieve manieren om deze restjes te benutten. Maak bijvoorbeeld pesto van het loof van radijzen of gebruik het groen van prei als vervanging voor ajuin in je gerechten. Appelschillen kunnen de basis vormen voor zelfgemaakte appelazijn, en de schillen van asperges zijn perfect voor een rijke aspergesoep.

En het gaat verder dan enkel groenten en fruit. Die bijna lege mosterdpot? Perfect om een vinaigrette in te maken. En die lege pot augurken? Vul hem opnieuw met verse groenten om je eigen gepekelde groenten te maken!

Voor de liefhebbers van snelle en slimme oplossingen, deel ik regelmatig zero waste hacks op TikTok.

gepekelde-komkommer-door-Sofie-Dumont

GEPEKELDE WINTERKNOLLETJES

Klassieke-vinaigrette-door-Sofie-Dumont-5

KLASSIEKE VINAIGRETTE MET OUDE GRAANMOSTERD

Sofie Dumont makkelijke aspergeroomsoep

ASPERGEROOMSOEP

Zo, dat waren ze, mijn 7 gouden tips om je keuken zero waste en je kookkunsten nog groener te maken.
Hopelijk geven ze je zin om zelf aan de slag te gaan, elke kleine stap telt. Samen koken we het verschil!
Bisous,
Sofie X

P.S.: Heb jij zelf tips, stuur ze mij dan zeker door!