Stoofpot van ree Sofie Dumont Chef5
Stoofpot van ree Sofie Dumont Chef4
Stoofpot van ree Sofie Dumont Chef7
Stoofpot van ree Sofie Dumont Chef2
Stoofpot van ree Sofie Dumont Chef3
Stoofpot van ree Sofie Dumont Chef6

Stoofvlees van ree ‘Grand Veneur’, pompoenstoemp en gepofte veenbessen

  • 1u15 + 1 nacht marineren
  • 4P

Een klassiek en verrukkelijk stoofvleesrecept, maar met een twist – stoofvlees van hert bereid in een smaakvolle Grand Veneur wildsaus! De smaken zijn rijk, het vlees mals en de combinatie met de friszure gepofte veenbessen en zachte, romige pompoenpuree maakt dit gerecht tot een feestelijk hoogtepunt om te serveren aan je gasten. Kwalitatief hertenvlees op kamertemperatuur is de sleutel tot dit eenvoudige, maar smaakvolle gerecht.

Ingrediënten

Hertenstoofvlees: 
1 kg stoofvlees van hert, niet te mager

Saus: 
3 wortelen
3 stengels groene selder
1 ui
1 blikje tomatenconcentraat (70 g)
1 bolle el bloem
2 el gelei van rode of blauwe bessen
500 ml rode wijn
7,5 dl wildfond
20 g boter
3 teentjes knoflook
1 kruidentuiltje
1 el jeneverbessen, gekneusd
Peper en zout

Pompoenstoemp: 
400 g loskokende aardappelen
800 g pompoen
2000 ml warme melk
Boter
Peper & zout

Gepofte veenbessen:
600 g gepofte veenbessen compote

Bereidingswijze

Laat het hertenstoofvlees 1 nacht in de koelkast marineren in de wijn in een grote kom.

Giet af in een andere kom en vang de wijn op; deze is straks nodig voor de saus. Laat het vlees goed uitlekken en dep eventueel droog met keukenpapier. Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur komt.

Zet je Cookeo op handmatige functie en kies de functie ‘intensief bruinen’.

Kleur de stukken vlees, in meerdere keren, mooi aan in wat boter. Zet opzij.

Voeg een klontje boter toe en stoof de fijn gesneden ui, selder en wortel. Voeg tijm, laurier, geraspte knoflook en tomatenconcentraat toe. Laat goed aanstoven.

Voeg de bloem toe en meng goed tot deze niet meer zichtbaar is. Roer de wildbouillon en de wijn van de marinade erbij. Plet de jeneverbessen en zwarte peper samen met het zout fijn in een vijzel, voeg toe, evenals de bessengelei en het gebakken vlees. Kruid met peper en zout, kies nu de functie ‘hoge druk’ en stel 40 minuten in. Laat vervolgens zonder druk verder sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft.

Maak ondertussen je pompoenpuree. Schil en snijd de aardappelen en pompoen in gelijke stukken. Stoom ze samen zacht, pureer ze met een pureestamper. Klop stevig de warme melk, boter en kruiden eronder. Proef en kruid eventueel bij. Houd warm.

Bereid de gepofte veenbessen.

Serveer in diepe borden, werk af met takjes dille. Zet de rest van het stoofvlees, puree en veenbessen in warme mooie schotels op tafel. Smakelijk!

Tips

  • Kwalitatief, niet te mager hertenvlees op kamertemperatuur geeft het beste resultaat.
  • Serveer met een feestelijke toets, zoals verse takjes dille.

Koelkastbewaring: Stoofvlees van ree kan tot 3-4 dagen worden bewaard in de koelkast.  Plaats de overgebleven portie in een luchtdichte container.

Koel en droog: Zorg ervoor dat het stoofvlees in de koelkast wordt bewaard bij een temperatuur van 4°c of lager.  Dit voorkomt bederf.

Portioneer: als je het stoofvlees langer wil bewaren, verdeel het dan in individuele porties voordat je het invriest.  Dit maakt het makkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.

Luchtdicht verpakken: Plaats de porties in diepvriesbestendige zakken of containers.  Verwijder overtollige lucht om vriesbrand te voorkomen.

Label: Label de verpakking met de naam en de datum van invriezen.

Stoofvlees van ree met Grand Veneur saus kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard.

Opwarmen: 
Haal de benodigde hoeveelheid stoofvlees uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.   Verwarm het stoofvlees op laag vuur in een pan of in de magnetron. Roer regelmatig om gelijkmatig op te warmen.  Zorg ervoor dat het stoofvlees volledig is opgewarmd voordat je het serveert.

Partner

In samenwerking met Moulinex