Bakken: tips & tricks

Bakken is voor mij feest en maakt me instant happy! 🙂 Niets leuker om familie en vrienden te verrassen met een zelfgemaakt gebakje. Dankzij mijn ervaring bij Wittamer leerde ik de finesses van heerlijke patisserie en gebak. Jullie herinneren zich waarschijnlijk nog mijn televisieprogramma en boeken “Goe Gebakken”, toen ging Vlaanderen massaal aan het bakken. ZAAAAALIG!!!

Bakken: feel good - momenten gegarandeerd

Ik heb mijn liefde voor het bakken duidelijk doorgegeven, want Grace is er steeds als de kippen bij om de mengkom en lepel af te likken. Samen bakken we super graag koekjes, zoals deze uitsteekkoekjes of thumbs up kaaskoekjes. Trommel gerust de kids op om een handje toe te steken, da’s pure fun voor jong en oud. Oké, de bloem zal waarschijnlijk rondvliegen in de keuken… Maar die enthousiaste blik in hun ogen wanneer ze het resultaat bewonderen, daar kan niets tegenop!

Eclair taart Sofie Dumont chef 2
Eclair taart Sofie Dumont chef 1
Eclair taart Sofie Dumont chef

Eclair taart, ontdek hier mijn recept!

Bakken lijkt misschien uitdagend, maar kan je leren. Wil je vrienden verrassen met een lekkere taart? Probeer je vooral te amuseren en leg de lat niet te hoog… Het wordt sowiezo lekker! Geef er jouw eigen twist aan, zoiets vergeten ze nooit meer. Knoop dus die keukenschort om, kneed het deeg met je handen en snuif de geuren op. Bakken is een betere mindfulness oefening dan yoga, haha!

Een brede waaier aan bakrecepten

Van zoete tot hartige bakrecepten, je vindt hier voor elk wat wils! De klassiekers van de bomma, zoals appeltaart, pannenkoeken, wafels, oliebollen en appelbeignets blijven populair. Maar ook verrassende gerechten worden gesmaakt. Wat dacht je van deze kruidenpannenkoek en groene wafels met zalm?

KOEKJES

CAKE

TAART

WAFELS

PANNENKOEKEN

ANDER GEBAK

BROOD

VEELGESTELDE VRAGEN OVER BAKKEN

Is baking soda hetzelfde als bakpoeder?

Baking soda is zuiveringszout of natriumcarbonaat. Van zodra het in contact komt met een zure vloeistof, zoals melk, olie of citroensap, gaat je beslag rijzen. Bakpoeder is reeds een combinatie van natriumcarbonaat en zuur. Bij gebruik van baking soda zet je je deeg best zo snel mogelijk in de oven. Het ene door het andere vervangen, raad ik af. Volg het bakrecept!

Wanneer zelfrijzende bloem gebruiken?

Zelfrijzende bloem bevat ook bakpoeder, in tegenstelling tot gewone bloem. Wil je pannenkoeken of cake bakken? Dan zal zelfrijzende bloem het beslag doen rijzen. Bij het bakken van brood komt dit niet aan te pas: in dat geval voeg je gist toe aan je deeg. Gewone bloem wordt dan weer gebruikt voor vloeibare bereidingen, denk maar aan bechamelsaus. Geen zelfrijzende bloem in huis? Combineer gewone bloem met wat bakpoeder!

Wat is het verschil tussen verse en droge gist?

Droge gist of instant gist kan je langer bewaren dan verse gist en hoef je niet eerst op te lossen. Je kan beiden gemakkelijk vervangen met elkaar. De ratio is één op drie: 1 zakje van 7 gram gedroogde of instant-gist is te vervangen door 21 gram verse gist.

Kan je bakken in de Airfryer?

Ja, hoor! Naast frietjes, kan je met de extra accessoires (cake blik, pizza pan en siliconen mat) ook gemakkelijk gebak of plaattaart bakken in de Airfryer. Je kan ook bakpapier gebruiken, zoals in de gewone oven. In de Airfryer bakt alles sneller, waardoor je best minder lang en aan een lagere temperatuur bakt. Doe zeker de test met een satéprikker of mesje om te zien of het deeg goed gebakken is. Probeer zeker eens mijn recept voor deze lekkere marmercake met pompoen en chocolade en of deze groentetaart met mosterd en tzatziki-burrata.

Hoe een ei vervangen?

Je kan een ‘flax egg’ maken obv chia en lijnzaad: Meng een el lijnzaad met een el water, laat even staan totdat het gelei wordt. Dit zorgt vooral voor de binding in gebak. Ook appelmoes of geprakte banaan kunnen hiervoor gebruikt worden. Voor de luchtigheid bij het rijzen van deeg: gebruik bakpoeder, baking soda of een mengsel van plantaardige melk met appelazijn. Aquafaba of het vocht van kikkererwten, is een vegan alternatief voor eiwit.

Kan je een recept vegan maken?

Ja! Vervang melk door een plantaardige variant zoals haver-, amandel- of sojamelk. Roomboter kan je vervangen door een plantaardige margarine, appelmoes of geprakte banaan. Honing is niet vegan, in de plaats gebruik ik vaak agave als zoetmiddel. Agar agar is een plantaardig geleermiddel, een ideaal alternatief voor gelatine. Maak je bakrecept extra creamy met kokos- of cashewroom! Ontdek ook mijn vegan bakrecepten: Vegan glutenvrije chocolate chip cookies en vegan banana cream pie

Hoe maak je crème au beurre?

Zin om je uit te leven met klopper en deegrol? Deel je gebakjes dus op sociale media, tag @sofiedumontchef