WEBSITE kerst en nieuw2

Kerstmis

De hele familie bij elkaar, tientallen pakjes onder de boom, een overload aan kersthapjes en feestelijke gerechten … It’s the most wonderful time of the year! Maar een uitgebreid kerstmenu koken, kan flink wat stress met zich meebrengen. Met mijn kerstrecepten hou jij de keuken onder controle. Je start de avond met heerlijke handhapjes, schuift aan tafel voor een royaal kerstdiner en sluit af met een onweerstaanbare chocolademoussetaart. Betoverend lekkere kerstgerechten!

  • 20min + 30min in de oven
  • 8P
  • Next level

Vegan Brownie

  • 30min + 1 nacht in de koelkast
  • 4P
  • Next level

Matcha tiramisu

  • 1u bakken + 1 à 2u opstijven
  • 4 potjes
  • Next level

Crème brûlée

  • 1 nacht marineren + 1u15
  • 4P
  • Next level

Stoofvlees van everzwijn

  • 1u
  • 6P
  • Next level

Trifle

Recepten voor de feestdagen? Feestmenu gezocht? Gevonden!

It’s almost the most wonderful time of the year! Tijd om samen te komen rond de fonkelende kerstboom en met je vrienden en familie uitgebreid te tafelen. Als gastheer of -vrouw is de ultieme vraag: wat staat er op het feestmenu met Kerstmis of Nieuwjaar? No stress, ik sta aan jouw zijde in de keuken. Mijn geheim voor een top-of-the-notch kerstmenu: een verrukkelijke mix tussen klassieke gerechten en verfrissende nieuwigheden. Lees verder en stel zelf je origineel kerstmenu samen!

Serveer feestelijke hapjes = begin met een bang

Aan de feestdis is niemand gehaast. Beginnen doe ik daarom steevast met feestelijke hapjes. Kleine hongertjes worden gestild en de kamer vult zich met de eerste oh’s en ah’s van smaakgenot. Soesjes van zalmmousse of een cocktail van grijze garnalen in een nieuw jasje zijn de ideale kick-off van je kerstdiner of nieuwjaarsavond. Bovendien zijn ze echt niet moeilijk om klaar te maken.

Van de feesthapjes naar de soep: groentesoepen met allure

Mosselsoep met venkel en mosterd, butternutsoepjes met tartufata en hazelnoten, pompoensoep met scampi’s en sesam-koriandersalsa, … Na enkele feestelijke hapjes komt er een soep van grandeur. Want het jaar afsluiten, doen we natuurlijk het liefst in stijl. Soup away!

Kroketten voor Kerstmis in een kraakvers jasje

Wie kerstdiner zegt, zegt kroketten. Bij mijn grootouders verscheen er iedere kerst een grote kom verse kroketjes op tafel. Voor je het wist, was de pot leeg tot op de bodem. Ik ben helemaal verzot op klassieke kroketten en op kaaskroketten. Ik maak mijn kroketten voor Kerstmis met mozzarella: kroketten deluxe zeg maar. Mijn mozzarellakroketjes met tzatziki kan je ook als feestelijk hapje of als sidedish bij het hoofdgerecht serveren. You choose!

Tip: kroketten bakken is een kunst. Bak niet alle kroketten tegelijk, want dat doet de temperatuur van de olie plots zakken. Zo krijg je barstjes en worden je kroketjes minder krokant.

Welk feestelijk hoofdgerecht is een schot in de roos?

Een hoofdgerecht voor Kerstmis of Nieuwjaar kiezen, is niet simpel! Nochtans is er een ruime waaier aan mogelijkheden. Klassieke hoofdgerechten waaronder kalkoengebraad, gevulde kalkoen, eendenborst, coq au vin of een vispannetje met kreeft en grijze garnalen worden altijd goed gesmaakt. Wil jij jouw kans grijpen om je vrienden of familie deze keer ultiem culinair te verrassen? Dan raad ik je aan om een origineel hoofdgerecht op het feestmenu te zetten. Ik denk aan hindefilets grand veneur, fruittaartjes en pommes macaire, kalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelen of everzwijn met peperkorst en braambessensaus. Met mijn recept in de hand, loods ik je stap voor stap door deze feestelijke hoofdgerechten. Yes you can!

Verse vis = verrukkelijk verorberen

Vis doet het ook altijd schitterend op een feesttafel! Zalmtartaar met krokante knolselder en mierikswortel, vispannetjes met kreeft en grijze garnalen of langoustine taco’s zorgen voor een frisse zeebries door jouw feestmenu.

Dankzij deze kerstdesserts sluit je af in stijl

De tafel verlaten zonder dessertje? Niet op mijn kerst- of nieuwjaarsfeest! Ik vind het super om een laatste verrassing uit mijn mouw te toveren. Want een goed kerstdessert maakt iedereen happy. Met een dessertenbuffet kom ik tegemoet aan ieders goestingske. Duo’s van panna cotta met mango en vanille, kerststronk met espresso, meringue en geglaceerde kastanjes, tiramisu, rijstpap en dessertglaasjes met speculaasmousse, chocoladenotencrunch en een gepocheerd peertje, … Ik heb nu al zin in de feestdagen.

Tip: informeer vooraf bij je gezelschap of er vegetariërs zijn of mensen met allergieën of intoleranties. Tal van feestelijke gerechten kan je omtoveren tot een vegetarische of glutenvrije variant. Een apero feestplank met cashew tahin-kruidendip, glutenvrije tongrolletjes met currysaus en gestoomde groenten, vegan tiramisu of vegan chocoladetaart? Niemand die op zijn honger blijft zitten tijdens jouw feest!

Party with me! Dit zijn mijn tien favoriete feestelijke gerechten …

  1. Kalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelen
  2. Everzwijn met peperkorst en braambessensaus
  3. Vispannetjes met kreeft en grijze garnalen
  4. Kerststronk met espresso, meringue en geglaceerde kastanjes
  5. Hindefilets grand veneur, fruittaartjes en pommes macaire, kalkoen met veenbessen en amandelen
  6. Cocktail van grijze garnalen in een nieuw jasje
  7. Mozzarellakroketjes met tzatziki
  8. Soesjes van zalmmousse
  9. Duo’s van panna cotta met mango en vanille
  10. Gratin dauphinois

Koken voor vrienden of koken voor groepen is altijd spannend, maar met mijn feestelijke recepten roer jij zonder zorgen in de potten. Tag mij in je foto’s & let me know!